Na czym polega dieta wegańska? Jadłospis i przepisy wegańskie.
Weganizm to dieta, która całkowicie eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego i zastępuje je pokarmami pochodzenia roślinnego. Dieta ta zyskuje na popularności ze względu na dobro zwierząt, zdrowie i korzyści dla środowiska. Omówimy korzyści płynące z weganizmu, a także opcje menu i przepisy.
Na czym polega dieta wegańska?
Dieta wegańska opiera się na żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak warzywa, owoce i orzechy, nasiona, rośliny strączkowe i ziarna. Dieta wegańska nie zawiera produktów zwierzęcych, takich jak mięso, ryby, jaja i mleko, a także miodu i produktów mlecznych.
Diety wegańskie dostarczają odpowiednich ilości białka i węglowodanów, a także tłuszczów, witamin i minerałów. Ważne jest jednak dokładne planowanie posiłków, aby zapewnić sobie odpowiednie składniki odżywcze. Ważne jest, aby zapewnić uzupełnienie wszelkich niedoborów witaminą B12, której nie można znaleźć w produktach roślinnych.
Korzyści z diety wegańskiej
Dieta wegańska może mieć wiele korzyści dla dobrostanu zwierząt, zdrowia i środowiska. Oto kilka przykładów:
Zdrowie - Dieta wegańska może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy i otyłości.
Środowisko - Przemysł hodowlany jest jednym z głównych źródeł emisji gazów cieplarnianych, które przyczyniają się do zmian klimatycznych. Weganizm może zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, jak również wpływ człowieka na środowisko.
Dobrostan zwierząt - Przemysł hodowlany często prowadzi do okrucieństwa i znęcania się nad zwierzętami. Weganizm pomaga zapobiegać wykorzystywaniu zwierząt do produkcji żywności i poprawia dobrostan zwierząt.
Menu wegańskie
Wegański posiłek powinien być zbilansowany i dostarczać odpowiednią ilość składników odżywczych. Oto przykładowe menu dla wegan na jeden dzień.
Śniadanie:
Owsianka z mlekiem roślinnym i orkiszowym, bananem i płatkami migdałowymi
Chleb pełnoziarnisty z pastą z awokado, pomidorem i pełnoziarnistą pszenicą
Drugie śniadanie
Jabłko
Mała paczka suszonych owoców i mieszanych orzechów
Lunch:
Zupa pomidorowa z ciecierzycą, natką pietruszki.
Sałatka z pomidorami, ogórkami, papryką i dressingiem z soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Przekąska:
Hummus z marchewką i selerem naciowym
Kolacja:
Curry z soczewicą i warzywami podane z brązowym ryżem
Owocowe smoothie z bananami, truskawkami i mlekiem roślinnym
Przepisy wegańskie
Oto kilka wegańskich przepisów, które możesz wykorzystać w diecie wegańskiej.
Zupa pomidorowa z ciecierzycą, pietruszką i ciecierzycą
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka pomidorów, posiekana
- 1 puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana
- 4 filiżanki bulionu warzywnego
- Pietruszka, posiekana
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu. Podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną i zeszklą się.
- Podsmaż pomidory i ciecierzycę przez kilka chwil.
- Gotuj bulion warzywny przez około 15 minut na małym ogniu.
- Doprawić pietruszkę solą i pieprzem.
Sałatka z pomidorami, ogórkami, papryką i dressingiem z soku z cytryny i oliwy.
Składniki:
- Arugula
- Pomidory, pokrojone na kawałki
- Ogórek, pokrojony na kawałki
- Papryka, pokrojona na kawałki
- Sos z cytryny i oliwy z oliwek
Metoda przygotowania
Umieść rukolę, pomidory, ogórki i paprykę w dużej misce.
W małej misce wymieszaj 1 łyżkę soku z cytryny z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Podawaj sałatkę z dressingiem z oliwy i cytryny.
Curry z soczewicą i innymi warzywami