
Dieta o niskim indeksie glikemicznym - jadłospis na tydzień, opinie
Po zdiagnozowaniu typu 2, wielu osobom zaleca się stosowanie diety niskoglikemicznej. Dieta ta ma na celu kontrolowanie poziomu glukozy we krwi i zapobieganie powikłaniom cukrzycy. Czym jest niski IG i jak działa w praktyce?
Czym jest dieta o niskim indeksie glikemicznym?
Dieta ta nie ma ustalonego limitu kalorii ani określonej liczby posiłków. Każda osoba jest odpowiedzialna za swoje własne wybory. Dieta niskoglikemiczna to sposób odżywiania się. Najlepiej wybierać pokarmy, które powodują najmniejszą glikemię. Dieta ta dzieli pokarmy na trzy grupy:
- Niski indeks glikemiczny (GI 55),
- sredni indeks glikemiczny (IG 55-70),
- wysoki indeks glikemiczny (IG > 70).
Wyższe indeksy glikemiczne produktów mogą powodować większy wzrost poposiłkowego stężenia glukozy. Dieta ta skupia się na produktach o niskim indeksie glikemicznym, umiarkowanej ilości produktów o średnim IG oraz ograniczonej ilości produktów o wysokim IG.
Kto jest dobrym kandydatem do stosowania diety niskoglikemicznej?
Osoby z cukrzycą typu 2 powinny stosować dietę niskoglikemiczną. Ma ona pozytywny wpływ na ich poposiłkową kontrolę glukozy. Osoby z zespołem metabolicznym również mogą odnieść korzyści z długotrwałej diety niskoglikemicznej.
Osoby z cukrzycą lub zaburzeniami metabolicznymi mogą również odnieść korzyści z węglowodanów o niskim IG. Mogą one być stosowane jako pomoc w utracie wagi i zapewnić trwałe uczucie satysfakcji po jedzeniu.
Jakie produkty są najlepsze dla diet niskoglikemicznych?
Dieta niskoglikemiczna powinna opierać się na:
surowych warzywach
roślinach strączkowych,
orzechach,
Niektóre owoce, zwłaszcza te mniej dojrzałe, mogą nie nadawać się do spożycia
W diecie powinny znaleźć się również produkty zbożowe takie jak:
- pieczywo pełnoziarniste,
- nisko przetworzone produkty zbożowe (np. płatki owsiane górskie)
- kasze,
- ryż naturalny,
- niegotowany makaron pełnoziarnisty
- Mąki o wysokim stopniu przetworzenia. Wybieraj produkty, które są jak najmniej przetworzone.
Indeks glikemiczny nie obejmuje produktów węglowodanowych. Dlatego dieta niskoglikemiczna powinna zawierać odpowiednie ilości tłuszczów i białka. Dobrym źródłem białka są chude mięsa, ryby i rośliny strączkowe (większość z nich ma niski IG). Tłuszcze powinny pochodzić przede wszystkim z roślin.
Istotnym elementem zdrowej diety jest picie odpowiedniej ilości płynów (średnio 22,5 litra dziennie). Jest to szczególnie ważne, gdy spożywamy znaczne ilości błonnika, jak w przypadku pokarmów o niskim indeksie glikemicznym. Błonnik może powodować zaparcia lub wzdęcia brzucha, jeśli nie jest wystarczająco nawodniony.
Czego unikać podczas stosowania diety o niskim indeksie glikemicznym
Oto pokarmy i produkty, które powinniśmy ograniczyć lub unikać w diecie niskoglikemicznej:
- żywność wysoko przetworzona, żywność typu instant i fast food
- rozgotowane warzywa, ryż, makaron, kasze
- "biała" mąka, np. pszenna typu 750, pszenna typu 550, krupczatka. Mąka kukurydziana, mąka ryżowa, makarony, chleb i wypieki z tych mąk.
- Płatki zbożowe błyskawiczne, gotowe mieszanki typu granola, słodkie płatki zbożowe, płatki ryżowe
- ryż biały, ryż ptysiowy
- Semolina, kuskus (zalecane w wersjach razowych)
- Jogurty, serki owocowe i napoje warzywne (z dodatkiem cukru)
- Produkty z dodatkiem tłuszczów uwodornionych i oleju palmowego
- Produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe (np. smalec, tłuste mięsa
- Słodkie napoje, soki owocowe i nektary
Przepisy o niskim indeksie glikemicznym
Ważne jest, aby podczas stosowania diety niskoglikemicznej odpowiednio przygotowywać posiłki. Ważne jest, aby każdy przepis o niskim indeksie glikemicznym zawierał:
- Źródło błonnika (surowe lub gotowane al. Dente warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym, rzadziej o średnim, pełnoziarniste produkty zbożowe.
- Źródło białka (nabiał, chude mięsa, ryby, rośliny strączkowe itp.
- Źródło tłuszczów: oliwa, olej lniany, olej z nasion lnu.
- Węglowodany złożone znajdują się w produktach zbożowych pełnoziarnistych / razowych, kaszach pełnoziarnistych, ryżu brązowym, makaronach razowych.